Nové limity pro plísňové toxiny v kukuřičných výrobcích
Vydáno: 3. 10. 2007
Autor: pospisilova
Nařízení 1126/2007/ES mění nařízení 1881/2006/ES tak, že se na základě novějších poznatků zvyšují limity pro zearalenon a fumonisiny.
Maximální limity pro fusariové toxiny v obilovinách a výrobcích z obilovin, včetně kukuřice a výrobků z kukuřice, byly původně stanoveny nařízením 856/3005/ES (tímto nařízením se měnilo nařízení 466/2001/ES, které bylo pro přehlednost posléze nahrazeno nařízením 1881/2006/ES).
U kukuřice nebyly v té době přesně známy všechny faktory, které se podílejí na tvorbě fusariových toxinů, a tak se počítalo s uplatněním maximálních limitů deoxynivalenolu a zearalenonu až od 1. července 2007 a fumonisinů B1 a B2 až od 1. října 2007. Toto časové období umožnilo provozovatelům potravinářských podniků, aby provedli šetření zaměřená na zdroje tvorby těchto mykotoxinů a na určení řídicích opatření, která je třeba podniknout, k co největšímu omezení jejich přítomnosti. Taková opatření pro prevenci a snížení kontaminace fusariovými toxiny byla poté zpracována v doporučení 2006/583/ES. Tato opatření měla být zapracována do národních zásad správné praxe.
Nové poznatky z praxe však také ukázaly, že je třeba původně stanovené limity zvýšit s ohledem na jejich splnitelnost. (V r. 2005 a 2006 byla vzhledem ke změně počasí zjištěna vyšší množství zearalenonu a fumonisinů, nikoli však deoxynivalenolu.)
Proto bylo nyní přijato nařízení 1126/2007/ES, kterým se nově stanoví maximální limity některých fusariových toxinů v kukuřici a ve výrobcích z kukuřice.
Změny limitů v příloze nařízení (uvedeny tučně
Fusariový toxin
|
Položka č.
|
Surovina/potravina
|
Nejvyšší přípustné množství (μg/kg)
dříve
|
Nejvyšší přípustné množství (μg/kg)
nyní
|
Deoxynivalenol
|
2.4.3
|
Nezpracovaná kukuřice
|
1750
|
1750
|
|
Doplněno 2.4.8
|
Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13 nebo
1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10
|
–
|
750
|
|
Doplněno 2.4.9
|
Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ≤ 500 mikronů kódu KN 1102 20
a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ≤ 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10
|
–
|
1250
|
Zearalenon
|
2.5.2
|
Nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování
mokrým mletím
|
200
|
350
|
|
2.5.4
|
Rafinovaný kukuřičný olej
|
200
|
400
|
|
2.5.6
|
Kukuřice určená k přímé lidské spotřebě, svačinky z kukuřice a kukuřičné snídaňové
cereálie
|
50
|
100
|
|
Doplněno
2.5.9
|
Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13
nebo 1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10
|
–
|
200
|
|
Doplněno
2.5.10
|
Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ≤ 500 mikronů kódu KN 1102 20
a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ≤ 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10
|
–
|
300
|
Fumonisiny
|
2.6.1
|
Nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování
mokrým mletím
|
2 000
|
4 000
|
|
2.6.2
|
Kukuřice určená k přímé lidské spotřebě, kukuřičné potraviny k přímé lidské
spotřebě kromě potravin uvedených v bodech 2.6.3 a 2.6.4
|
1 000
|
1 000
|
|
2.6.3
|
Kukuřičné snídaňové cereálie a svačinky z kukuřice
|
400
|
800
|
|
2.6.4
|
Kukuřičné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti
|
200
|
200
|
|
Doplněno
2.6.5
|
Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13
nebo 1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10
|
–
|
1 400
|
|
Doplněno
2.6.6
|
Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ≤ 500 mikronů kódu KN 1102 20
a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ≤ 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu 1904 10 10
|
–
|
2 000
|
Nařízení bylo schváleno v září 2007 s retrospektivní platností od 1. července 2007 s tím, že revidované limity začnou platit od října 2007 (sklizeň kukuřice začíná v Evropě obvykle v polovině září a probíhá do konce října).