Mléčné peptidy se schopností snižovat vysoký krevní tlak
Vydáno: 2. 6. 2010
Autor:
Přehled výrobků na trhu s obsahem tzv. ACE inhibitorů.
Předmětem velkého zájmu vědců jsou v současné době peptidy získané z mléčných bílkovin, které mají schopnost inhibovat enzym zajišťující konverzi angiotenzinu I na angiotenzin II (tzv. ACE inhibitory). Uvádí se, že ACE inhibitory aplikované orálně dokáží u osob s hypertenzí snižovat krevní tlak.
Na trhu je již k dispozici řada mléčných výrobků obohacených o ACE inhibitory, viz tabulka.
Název výrobku
|
Výrobce
|
Calpis®
|
Calpis Co., Japonsko
|
Evolus®
|
Valio, Finsko
|
Danaten®
|
Danone, Francie
|
BioZate®
|
Davisco, USA
|
C12 peptide®
|
DMV International, Nizozemí
|
Ameal S®
|
Calpis Co., Japonsko
|
Casein DP®
|
Kanebo Ltd., Japonsko
|
V časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition byl uveřejněn pod názvem “Milk Protein Peptides With Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibitory (ACEI) Activity”, který je přehledem hlavních výzkumných aktivit zaměřených na izolaci, identifikaci a aplikaci bioaktivních mléčných peptidů s ACEI aktivitou. Součástí práce jsou výsledky studií, které byly provedeny in vitro, na zvířatech a lidech (klinické studie na pacientech s hypertenzí).
Zdroj: Critical Reviews in Food Science and Nutrition 50, 2010, č. 5, s. 390–402