Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Mikrobiologické posuzování rizika (MRA) v managementu bezpečnosti potravin do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Mikrobiologické posuzování rizika (MRA) v managementu bezpečnosti potravin

Vydáno: 21.9.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Je k dispozici publikace – zpráva z workshopu ILSI Europe, který se uskutečnil k dané problematice v Praze v říjnu 2005.
Vývoj v oblasti managementu bezpečnosti potravin vedl k tomu, že se dnes celosvětově uznávají systémy jako je např. HACCP (analýza nebezpečí prostřednictvím kritických kontrolních bodů) fungující ve spojení s dobrými praxemi, např. dobrou hygienickou praxí a dobrou výrobní praxí.
Během posledních desetiletí se vládní kontrola bezpečnosti potravin posunula od managementu nebezpečí (hazards) k managementu rizik. Aby se podpořila kontrola bezpečnosti potravin založená na riziku, Codex Alimentarius (CA) pod patronací kmenových organizací WHO a FAO a za podpory vlád na celém světě přijal analýzu rizika jako společný operační rámec. Významnou součástí analýzy rizika je posuzování mikrobiologických rizik (Microbiological Risk Assessment, MRA).
V souvislosti s posuzováním, managementem a komunikací rizika iniciovaly FAO a WHO řadu konzultací, pořádala se řada vědeckých workshopů. Ve dnech 12.–14. října 2005 organizoval ILSI Europe ve spolupráci s Mezinárodní asociací pro ochranu potravin (International Association for Food Protection, IAFP)  vědecký workshop, který se uskutečnil v Praze a to pod názvem “Využívání hodnocení mikrobiologických rizik (MRA) v managementu bezpečnosti potravin”. Z uvedeného workshopu vydal ILSI Europe v červenci 2007 souhrnnou zprávu (viz příloha).
 
Příloha: Using Microbiological Risk Assessment (MRA) in Food Safety Management (pdf, 344 kB, 40 stran).
 
ILSI Europe
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021