Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Limity pro beta-laktoglobulin a furosin v ESL-mléce do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Limity pro beta-laktoglobulin a furosin v ESL-mléce

Vydáno: 17.2.2010
Tisk článku
Rozdíly v kvalitě mlék s prodlouženou trvanlivostí vyprovokovaly monitoring mlék na rakouském trhu a návrh mezních hodnot vyjadřujících míru tepelného ošetření.

S dramatickým růstem produkce mléka s prodlouženou trvanlivostí (ESL-mléko), k jehož výrobě jsou používány různé kombinace „teplota/doba prodlevy“, vznikla v EU potřeba stanovit parametry, které má ESL-mléko splňovat. Provedená studie zaměřená na analýzu ESL –mlék z komerční sítě v Rakousku ukázala značné rozdíly. U 55 % analyzovaných vzorků byl zjištěn příliš nízký obsah β-Lg (beta-laktoglobulinu) rozpustného v kyselinách  (méně než 500 mg/l) a příliš vysoký obsah furosinu (více než 40 mg/100 g bílkoviny), což jsou hodnoty odpovídající UHT-mléku. Aby se vyhovělo účelu, kterým je zlepšení senzorických a nutričních vlastností na rozdíl od UHT-mléka, měl by obsah furosinu činit nejvýše 20 mg/100 g bílkoviny a v případě mléka obohaceného o bílkovinu nejvýše 40 mg/100 g bílkoviny. A pokud jde o β-Lg, který je nejvýznamnějším indikátorem tepelného ošetření, měl by být stanoven limit pro ESL-mléko 1800 nebo 2000 mg/l.


European Dairy Magazine, 21, 2009, č. 7, s. 18-22  

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018