Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kvalita vajec z konvenční a bio produkce do kategorie

Ekologické zemědělství - Archiv > Ekologické zemědělství - Archiv> Zemědělství - Archiv
Archiv - Biopotraviny > Výživa - Archiv> Výživa - Archiv> Archiv - Biopotraviny> Potravinářství - Archiv> Výživa - Archiv

Kvalita vajec z konvenční a bio produkce

Vydáno: 16.7.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Podle studie provedené v USA se kvalita vajec z různých systémů produkce podstatně neliší. Vyjádření občanského sdružení PRO-BIO LIGA.
Výzkumná služba ministerstva zemědělství v USA (USDA–ARS) provedla studii, v rámci které se zkoumala různá kritéria kvality vajec. Jedním z řady nálezů bylo, že mezi ekologicky produkovanými vejci a vejci z běžné produkce neexistuje podstatný rozdíl v kvalitě.
 
V obchodní síti byla zakoupena bílá a hnědá skořápková vejce s různými produkčními a nutričními rozdíly (tradiční chov, neklecový chov, volný chov, pasterovaná, se zvýšenou nutriční hodnotou, “fertile eggs”). Cílem studie bylo zjistit, zda existují rozdíly ve fyzikální kvalitě a složení těchto různých vajec.
Tým ARS zjistil, že největší rozdíl byl mezi hnědými a bílými vejci. Ačkoliv hnědá vejce více vážila, bílá vejce měla vyšší obsah celkové sušiny a (crude) tuku. Podle studie však nebyl žádný významný rozdíl v kvalitě bílých a hnědých vajec. 
Výsledky výzkumu byly publikovánmy v tiskové zprávě ARS a v časopise Poultry Science.
 
Zdroj: IFT

Občanské sdružení PRO-BIO LIGA zaslalo ke studii ARS následující stanovisko:
 
Přestože uvedený článek ze serveru www.ift.cz hovoří o výzkumu srovnávajícím kvalitu bio („organic“) vajec s vejci z dalších chovů, ve shrnutí zveřejněném realizátorem výzkumu (ARS) i v článku výše je jasně řečeno, že zkoumány byly následující druhy vajec:

traditional – domácí vejce,
cage free – vejce z bezklecového chovu,
free roaming – vejce z volného/výběhového chovu,
pasteurized – pasterovaná vejce,
nutritionally enhanced – vejce se zvýšenou nutrični hodnotou,
fertile – oplodněná vejce
 
To znamená, že samotní výzkumníci nikde neuvádějí, že do porovnávání zahrnuli také výrobky kontrolovaného ekologického zemědělství (organic farming), zkráceně bio, či v originále „organic“. Proto považujeme za zavádějící tvrzení, že jedním z výsledků výzkumu bylo, „že mezi ekologicky produkovanými vejci a vejci z běžné produkce neexistuje podstatný rozdíl v kvalitě.“ Zejména proto, že ekologicky produkovaná vejce vůbec dle Agriculture Research Service nebyla předmětem porovnávání.
 
Stanovisko vypracoval: Mgr. Jan Valeška, PRO-BIO LIGA, info@biospotrebitel.cz
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018