Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kontaminace papriky (koření) mykotoxiny do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Kontaminace papriky (koření) mykotoxiny

Vydáno: 9.10.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Mise Evropské komise do Peru (exportuje papriku do EU) ukázala na řadu nedostatků v kontrole mykotoxinů.
Inspektoři Úřadu pro potraviny a veterinární záležitosti (FVO) Evropské komise provedli ve dnech 18.–26.3.2009 misi do Peru. Cílem mise bylo posoudit podniky a zavedení opatření ke kontrole kontaminace koření určeného pro export do EU mykotoxiny. Peru exportuje ročně asi 16 tisíc tun papriky do EU, hlavně do Španělska. V roce 2007 bylo prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) hlášeno devět případů mykotoxinů v koření, žádný v následujících letech.
Inspektoři FVO zjistili, že v Peru není zaveden žádný oficiální kontrolní systém, který by spadal do zájmu FVO. Export zásilek papriky do EU se provádí bez oficiální kontroly kontaminace mykotoxiny.
Obecná legislativa v této oblasti existuje od roku 2008. Kompetentním orgánem je SENASA (národní rostlinolékařská správa). Dosud však nejsou k dispozici žádná specifická pravidla pro implementaci legislativy. Na žádném stupni produkčního řetězce papriky neexistuje kontrola, neexistuje plán odběru vzorků, laboratorní kapacita. V dané oblasti neexistují žádné výzkumné aktivity.
Ve všech podnicích zpracovávajících papriku bylo možné dohledat pěstitele. Žádný zpracovatel papriky neměl zavedeny zásady HACCP. Většina provozů nesplňuje obecné hygienické požadavky článku 10 nařízení (ES) č. 852/2004 a kodexových předpisů.
Státní laboratoř, kterou inspektoři navštívili, připravuje metodu analýzy a má většinu potřebného vybavení. Bude však trvat ještě nějakou dobu, než budou metody validovány a schváleny. Ve zprávě FVO (viz příloha) se uvádí řada doporučení pro peruánské autority.
 
Příloha: The control system in place to control mycotoxin contamination in spice intended for export to the EU (pdf, 800 kB, 20 stran)
 
Zdroj: Evropská komise
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021