Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Jmenováni noví členové vědeckých panelů EFSA do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA

Jmenováni noví členové vědeckých panelů EFSA

Vydáno: 22.5.2018
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Mezi nově jmenovanými členy jsou také dva odborníci z ČR.

EFSA vybral více než 170 špičkových vědeckých expertů, kteří převezmou štafetu od svých předchůdců ve vědeckých panelech od července tohoto roku. Členové panelů hrají klíčovou roli v poskytování nezávislého vědeckého poradenství k ochraně spotřebitelů, zvířat a životního prostředí.

Vědecká koordinátorka EFSA, Dr. Juliane Kleiner, k tomu říká: „Odborníci, které jsme jmenovali, pochází z 24 zemí a pokrývají širokou škálu vědeckých disciplín. Více než jedna třetina odborníků dosud nikdy nebyla členem vědeckého panelu. Jsem potěšena, že jsme také dokázali přilákat více žen a mladých vědců, než dříve.“

Z pohledu České republiky je potěšující, že mezi novými členy panelů jsou také dva odborníci z ČR, Doc. MVDr. Alena Pechová, Ph.D. z Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (Vědecký panel pro aditiva a produkty či látky používané v krmivech) a Doc. RNDr. Jan Hejátko, Ph.D. ze Středoevropského technologického institutu Masarykovy univerzity (Vědecký panel pro GMO).

Klíčová role akademiků a národních expertů

Dr. Kleiner dodává: „Největší část odborníků pochází z členských států EU. 17 % z nich pracuje v národních úřadech pro hodnocení rizik a 29 % v dalších vládních či veřejných výzkumných institucích. Celých 44 % nových členů vědeckých panelů pochází z evropských univerzit, což podtrhuje naši silnou vazbu na akademický svět. Mezi ostatními jsou samostatně výdělečně činné osoby a také odborníci v důchodu, jejichž rozsáhlé zkušenosti a odbornost pomáhá zajistit návaznost práce vědeckých panelů a konzistentnost vědeckého poradenství EFSA.“

Otevřená a široce zaměřená kampaň

Více než 1000 odborníků vyjádřilo zájem stát se členem vědeckého panelu na základě výzvy zveřejněné v létě 2017. Důkladným výběrem a pečlivým zkoumáním deklarací zájmu bylo zvoleno více než 170 nominovaných. Poprvé od roku 2008 EFSA obnoví členy všech svých deseti vědeckých panelů a Vědeckého výboru najednou. Každý z panelů má v průměru 17 členů, jejichž tříleté mandáty začnou oficiálně 1. července. EFSA organizuje sérii seznamovacích aktivit, aby se noví členové panelů rychle seznámili s pracovními postupy EFSA a pracovními programy panelů.

Dr. Kleiner říká: „Odborníci EFSA hrají ústřední roli v naší práci. Těšíme se, že je v červenci přivítáme a v dalších třech letech s nimi budeme spolupracovat.“

Odkazy na životopisy a deklarace zájmu všech nových členů vědeckých panelů EFSA naleznete na odkazech níže:

 

V současné době ještě probíhá jmenování tří dalších odborníků – do Vědeckého  panelu pro zdraví a welfare zvířat, Vědeckého panelu pro biologická rizika a Vědeckého panelu pro zdraví rostlin.

 Zdroj: EFSA