Bezpečnost potravin

Jedna z prodejen společnosti Lidl musela být uzavřena

Vydáno: 24. 2. 2011
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 24.2. 2011.

Minulý týden Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o uzavření dvou provozoven ve Středočeském kraji z důvodu nevyhovujících hygienických podmínek. V tomto týdnu inspektoři zaznamenali další případ, kdy byla zjištěna obdobná závažná pochybení.

Jednalo se o prodejnu Lidl Česká republika v.o.s v Prostějově na ulici Újezd. Na celé provozovně včetně jejího zázemí byla zjištěna nejen přítomnost myšího trusu, ale také živých i mrtvých myší. V prodejně byl silný zápach po výskytu hlodavců. Na některých potravinách byly patrné stopy po myším okusu.

Je povinností každého provozovatele, aby ve všech fázích uvádění potravin do oběhu zabránil jejich kontaminaci a dodržoval hygienický způsob prodeje. Za výše uvedených podmínek je prodej zcela nepřípustný.

Vzhledem k uvedeným nedostatkům byla prodejna neprodleně uzavřena. Opětovné otevření bude možné až na základě souhlasu SZPI po odstranění všech zjištěných nedostatků, které zajistí prodej zdravotně nezávadných potravin a hygienické podmínky prodeje v souladu s legislativou. S firmou Lidl Česká republika v.o.s. bude zahájeno správní řízení.

(Zpracovala: Petra Hoferková, oddělení komunikace, ÚI SZPI)
Zdroj:  SZPI