Bezpečnost potravin

Je konzumace sáčkovaných salátů zdravotním rizikem?

Vydáno: 26. 11. 2008
Autor:

Britské konzorcium Fresh Produce Consortium (FPC) se vyjádřilo k mediálním zprávám, které upozornily na riziko kontaminace pocházející ze sáčkovaných předmytých salátů, zejména bakteriemi Salmonella a Escherichia coli.

     Britské konzorcium Fresh Produce Consortium (FPC) vrátilo úder mediálním zprávám, že veřejnost potřebuje být si vědoma rizika otravy potravinami vytvářeného předmytými sáčkovanými saláty.
     Tyto zprávy v několika státních novinách publikované na začátku září byly založeny na rozhovoru s profesorem Gadi Frankelem z Imperial College v Londýně na konferenci Food Micro 2008 na začátku září v Aberdeen. Ten řekl, že počet výskytů bakterií Salmonella a Escherichia coli je pravděpodobně zvýšen, protože více lidí než kdy jindy jí předmyté sáčkované saláty. Je to věc individuální volby, ale lidé by si měli být vědomi rizik, proto mohou učinit informovaná rozhodnutí, zda chtějí mýt svou potravu nebo ne. Proto je důležité získat nyní náskok v pochopení, jak dochází ke kontaminaci. Odhalil, že výzkum na universitě v Birminghamu zjistil, že bakterie Salmonella jsou schopné využívat svůj bičík k tomu, aby se zachytily na salátových listech a kontaminovaly je.
     Vědci vědí, že bakterie Salmonella a E. coli 0157, které mohou působit vážné nemoci u lidí, se mohou šířit na salát a jinou zeleninu jestliže jsou hnojeny kontaminovaným hnojem nebo přijdou do kontaktu s kontaminovanými produkty.
     Ale konzorcium FPC sdělilo, že zprávy chybily v tom, že nedaly do perspektivy drobné riziko kontaminace předbaleného salátu. Prohlásilo: Vzplanutí otrav z potravin spojených s … připravenými saláty jsou ve Velké Británii extrémně vzácná. Měli bychom povzbudit lidi, aby jedli více čerstvého ovoce a zeleniny. Rizika nemocí … a obezity daleko převažují nepatrné riziko kontaminace z předbalených salátů.
     Současná rada od expertů pro bezpečnost potravin je, že je nezbytné sáčkovaný, který je předmyt, znovu omýt.