Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 40. týdnu 2010: 4.10.–10.10. 2010 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila
Země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
08/10/2010
|
Itálie
|
Průjmový typ otravy z korýšů (DSP), toxiny ve slávkách (Mytilus sp)
|
Itálie
|
08/10/2010
|
Rakousko
|
Salmonella Reading (přítomnost/25 g) v psích žvýkačkách
|
Německo
|
07/10/2010
|
Belgie
|
Dioxiny (1.5; 1.5; 1.5; 2.188 pg WHO TEQ/g) v jodičnanu vápenatém
|
Kanada
|
07/10/2010
|
Německo
|
Nepovolená látka sibutramin (1.62 g/kg) v instantní kávě
|
Čína, přes Německo
|
07/10/2010
|
Itálie
|
Salmonella spp. (přítomnost/25 g) v salámu
|
Itálie
|
07/10/2010
|
Německo
|
Vysoký obsah jódu (3.17 g/kg) v nakrájených sušených mořských řasách
|
Čína, přes Nizozemsko
|
06/10/2010
|
Belgie
|
Aflatoxiny (B1=10.3; Tot.=11.15 /B1=26; Tot.=27.6 /B1=15; Tot.=17 μg/kg – ppb) v pistáciových oříšcích
|
Německo, surový materiál z Iránu
|
05/10/2010
|
Německo
|
Migrace primárních aromatických aminů (anilin: 17.4; 15.6 μg/dm2) z kuchyňského nádobí
|
Čína
|
05/10/2010
|
Řecko
|
Nitrosaminy (N-Nitroso-dimethylamin = 166.2 μg/kg – ppb) v dudlících
|
Itálie
|
05/10/2010
|
Itálie
|
Escherichia coli (330 CFU/100 g) v slávkách (Mytilus galloprovincialis)
|
Řecko
|
05/10/2010
|
Itálie
|
Rtuť (1.229 mg/kg – ppm) v mražených mečounech
|
Španělsko
|
04/10/2010
|
Německo
|
Salmonella Minnesota (v 1 z 5 vzorků) v mražených marinovaných kuřecích prsních řízcích
|
Německo
|
04/10/2010
|
Portugalsko
|
Salmonella (přítomnost 5 jednotek/25g) v klobásách
|
Španělsko
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.