Bezpečnost potravin

Falšování čokolády již nebude možné

Vydáno: 22. 12. 2009
Autor:

Byla vypracována standardní metoda (ISO 11053:2009) na stanovení přídavku rostlinných tuků do čokolády.

Země EU jsou největšími konzumenty čokoládových cukrovinek na světě. Technika vyvinutá JRC – Institutem pro referenční materiály a měření (IRMM) k měření rostlinných tuků v mléčné čokoládě se stala první metodou, kterou schválila Mezinárodní organizace pro standardizaci (ISO) jako standard (ISO 11053:2009). Uvedená metoda byla vyvinuta z důvodu prosazení tzv. “čokoládové směrnice” (směrnice 2000/36/ES), která stanovuje, že evropská čokoláda nesmí obsahovat více než 5 % rostlinných tuků jiných než kakaové máslo.
Legislativa EU umožňuje přídavek maximálně 5 % rostlinných tuků jiných než kakaové máslo do čokoládových výrobků a stanovuje, že spotřebitelé musí být o přídavku vhodným způsobem informováni na obalu výrobku.
Limit 5 % je rovněž základním požadavkem pro tuto kategorii výrobků z hlediska volného mezinárodního obchodu.
 
Zdroj: JRC
 
V roce 2007 byly schváleny jako standard dvě jiné metody JRC a to ke stanovení cizích tuků v hořké čokoládě. Schvalování pro mléčnou čokoládu trvalo dva roky, tj. déle než u hořké čokolády a to z důvodu složitosti měření, neboť mléčný tuk v mléčné čokoládě interferuje s rostlinnými tuky. Více informací je k dispozici na stránkách JRC–IRMM.