Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Falšování čokolády již nebude možné do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Falšování čokolády již nebude možné

Vydáno: 22.12.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Byla vypracována standardní metoda (ISO 11053:2009) na stanovení přídavku rostlinných tuků do čokolády.
Země EU jsou největšími konzumenty čokoládových cukrovinek na světě. Technika vyvinutá JRC – Institutem pro referenční materiály a měření (IRMM) k měření rostlinných tuků v mléčné čokoládě se stala první metodou, kterou schválila Mezinárodní organizace pro standardizaci (ISO) jako standard (ISO 11053:2009). Uvedená metoda byla vyvinuta z důvodu prosazení tzv. “čokoládové směrnice” (směrnice 2000/36/ES), která stanovuje, že evropská čokoláda nesmí obsahovat více než 5 % rostlinných tuků jiných než kakaové máslo.
Legislativa EU umožňuje přídavek maximálně 5 % rostlinných tuků jiných než kakaové máslo do čokoládových výrobků a stanovuje, že spotřebitelé musí být o přídavku vhodným způsobem informováni na obalu výrobku.
Limit 5 % je rovněž základním požadavkem pro tuto kategorii výrobků z hlediska volného mezinárodního obchodu.
 
Zdroj: JRC
 
V roce 2007 byly schváleny jako standard dvě jiné metody JRC a to ke stanovení cizích tuků v hořké čokoládě. Schvalování pro mléčnou čokoládu trvalo dva roky, tj. déle než u hořké čokolády a to z důvodu složitosti měření, neboť mléčný tuk v mléčné čokoládě interferuje s rostlinnými tuky. Více informací je k dispozici na stránkách JRC–IRMM.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018