Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EFSA zhodnotil zdravotní rizika glykoalkaloidů v bramborách do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA

EFSA zhodnotil zdravotní rizika glykoalkaloidů v bramborách

Vydáno: 11.8.2020
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Vědecké stanovisko EFSA

EFSA zhodnotil rizika pro zdraví lidí a zvířat spojená s přítomností glykoalkaloidů v potravinách a krmivech, a to zejména v bramborách a bramborových výrobcích.

Glykoalkaloidy jsou látky přirozeně se vyskytující v rostlinách čeledi Solanaceae (lilkovité), do které patří např. brambory, rajčata či lilky.

Odborníci identifikovali možná zdravotní rizika pro kojence a batolata při vysoké a střední expozici, zatímco u dospělých je obava o zdraví spojena pouze s vysokou expozicí. Otrava glykoalkaloidy může mít akutní gastrointestinální symptomy, jako je nevolnost, zvracení a průjem.

Na základě nejnovějších informací EFSA odvodil LOAEL (lowest observed adverse effect level) ve výši 1 mg /kg tělesné váhy a den. Tato hodnota odpovídá nejnižší dávce látky, při které jsou pozorovány nežádoucí (zdravotní) účinky.

Obsah glykoalkaloidů v potravinách snižuje loupání, vaření či smažení. Například loupání brambor snižuje obsah glykoalkaloidů o 25 – 75 %, vaření o 5 - 65 % a smažení v oleji o 20 -90 %.

 

Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018