Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA varuje před karcinogenními pálenkami do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

EFSA varuje před karcinogenními pálenkami

Vydáno: 2.12.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Lihoviny z peckovin obsahují nejvíce etylkarbamátu. Vytváří se i během skladování za přístupu světla.
Etylkarbamát, který je považován za karcinogenní látku, se přirozeně vyskytuje ve fermentovaných potravinách a nápojích, jako jsou lihoviny, víno, chléb, sójová omáčka či jogurt. Ale podle údajů, které jsou zatím k dispozici, jsou hlavním problémem pálenky z peckovin. V některých pálenkách (Německo) bylo zjištěno přes 10 mg etylkarbamátu/kg, ve 40 % testovaných vzorků  tequil přes 1 mg/kg.
Ukazuje se, že k zabránění vytváření etylkarbamátu z prekursorů (např. kyseliny kyanovodíkové) je třeba zabránit přístupu světla (viz Stanovisko EFSA).
EU Food Law, 2007, č. 321, s. 18-19
Předcházející informace:
Důsledky nového hodnocení alkoholických nápojů a etylkarbamátu IARC pro dozor nad potravinami
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021