Bezpečnost potravin

E. coli v mletém mase v USA

Vydáno: 29. 7. 2007
Autor: pospisilova

V USA došlo k 14 případům otrav z E. coli O157:H7 v mletém mase od United Food Group. Bylo staženo přes 2,5 tis. t. masa.

V USA onemocnělo v důsledku přítomnosti bakterie E. coli O 157:H7 v mletém mase od jednoho z největších zpracovatelů masa United Food Group, LLC of Vernon (Kalifornie) v šesti státech 14 lidí, z nichž někteří byli hospitalizováni. Souvislost byla zjištěna pomocí národní sítě pro veřejné zdraví CDC PulseNet . Zdroj infekce byl potvrzen analýzou masa, které ještě zbylo v chladničkách tří pacientů. V jednom případě (Arizona) byl zdroj infekce zjištěn v pirožkách plněných příslušným masem, přičemž navíc zákaznice měla nákupní účet, z něhož vyplynulo, že mleté maso bylo vyrobeno dříve, než bylo na obalu uvedeno. Problém měl několik fází, v dubnu 2007 se stažení z trhu mělo týkat šarže 34 t a začátkem června dokonce téměř 2,6 tis. t. Stažení z trhu mělo za cíl ochránit spotřebitele, kteří maso hned nespotřebovali a skladují ho v mrazničkách.