Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Dietní systém v ČR do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Dietní systém v ČR

Vydáno: 4.7.2010
Tisk článku
Dietní systém neboli léčebná výživa v nemocničních zařízeních.

Československý dietní systém byl vytvořen v roce 1952-1954 a po publikování v Praze roku 1955 (Doberský a kolektiv, Nový dietní systém pro nemocnice) a v Bratislavě roku 1958 (Bučko a kolektiv, Diétné stravovanie v nemocnicích) se stal dietní normou, dle níž se připravovala léčebná výživa ve všech českých a slovenských nemocnicích. V roce 1968 bylo v Praze publikováno druhé přepracované a rozšířené vydání (Doberský a spol.). Od r. 1980 byl systém inovován vzhledem k celospolečenskému kardiovaskulárnímu programu, novým poznatkům o metabolismu bílkovin a lipidů, i pro nové výsledky mezinárodního i vlastního výzkumu v oboru výživy a dietetiky.

Léčebná výživa je základ dobrého zdraví, prevence i léčení nemocí. Mezi výživou a hojením ran, popálenin, vznikem vředů trávicího traktu a odolností proti infekčním onemocněním, jako i mezi výživou a jaterními nemocemi či arteriosklerózou, je velmi úzký a vzájemný vztah.
Léčebná výživa se musí přizpůsobit zdravotnímu stavu člověka, musí zabezpečit správný výběr surovin vhodných pro dietní stravu, zajistit přísun všech potřebných živin, dodržovat správnou technologii přípravy stravy, která má šetřit nemocný orgán. Důležitá je správná aplikace léčebné výživy.

Každá nemocniční dieta má své číselné označení, svůj název a je charakteristická svým složením nebo konzistencí. Dietní systém je složen ze základních diet (0-14), speciálních diet a ze standardizovaných dietních postupů.

Základní diety
Dieta č.0 – tekutá
Dieta č.1 – kašovitá
Dieta č.2 – šetřící
Dieta č.3 – racionální
Dieta č.4 – s omezením tuků
Dieta č.5 – bezezbytková
Dieta č.6 – nízkobílkovinová
Dieta č.7 – nízkocholesterolová
Dieta č.8 – redukční
Dieta č.9 – diabetická
Dieta č.10 – neslaná
Dieta č.11 – výživná
Dieta č.12 – batolecí
Dieta č.13 – strava větších dětí
Dieta č.14 – výběrová

Speciální diety:
- Dieta Warfarinová – podává se pacientům, kteří užívají lék Warfarin na snížení krevní srážlivosti jako prevenci žilní embolie. Je nutno se vyvarovat jídel a potravin s vysokým množstvím vitaminu K (zelená listová zelenina).
- Dieta č. 4S (s přísným omezením tuků) – podává se pacientům s akutním zánětem žlučníku a slinivky břišní
- Dieta KVM – vyšetřovací dieta na obsah kyseliny vanilmandlové

Standardizované dietní postupy:
- Dieta OK (okultní krvácení) – vyšetřovací dieta, kdy se vyšetřuje okultní tzv. skryté krvácení do zažívacího traktu
- Dieta bezlepková
- Dieta při intoleranci laktózy
- Dieta R3-R10
- Dieta pankreatická – podává se obvykle po akutním zánětu slinivky břišní

Potravinářská Revue 7, 2010, č. 4, s. 67-69

Více: „Dietologie“:
         - Výživové doporučení pro obyvatelstvo ČR
         - Jednotný dietní systém  
         - Zdroje: Společnost pro výživu
                      Otázky z medicíny
                      Výživa a dietní problematika

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018