Bezpečnost potravin

Databáze nutričního složení potravin mořského původu

Vydáno: 24. 4. 2008
Autor:

Je k dispozici online databáze NIFES.

NIFES (National Institute of Nutrition and Seafood Research, Národní ústav pro výživu a výzkum potravin mořského původu) v rámci monitorovacího programu “Seafood data” vyšetřuje kromě nežádoucích látek také výskyt nutričních faktorů v potravinách mořského původu. V databázi jsou zaznamenávány údaje od roku 1995, které se postupně aktualizují a rozšiřuje se počet analyzovaných mořských druhů.
 
Databáze Seafood data obsahuje dvě okna:

– v levém okně jsou uvedeny jednotlivé druhy ryb,

– v pravém okně nutriční faktory (vybrané mastné kyseliny) a dále hlavní sledované údaje (energie, celkové bílkoviny, celkový tuk, sušina, popel).
Kombinací druhu ryby v levém okně s vybranou položkou z pravého okna a kliknutím na “Show report” se zobrazí požadované údaje.
 
Zdroj: NIFES