Bezpečnost potravin

Dánské doporučení týkající se konzumace ryb

Vydáno: 7. 3. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Dánský veterinární a potravinářský úřad doporučuje umírněnou konzumaci ryb.

Dánský veterinární a potravinářský úřad  přišel s doporučením týkajícím se konzumace ryb:

– konzumovat ryby jednou až dvakrát týdně v množství 300 g/týdně,
– rozlišovat mezi tučnými (úhoř, sleď, makrela) a netučnými (treska, platýs, tuňák) druhy ryb,
– při konzumaci více než 300 g týdně se zaměřit na  libové a farmově chované ryby,
– ženy těhotné, kojící a plánující těhotenství by neměly konzumovat více než jednu porci (125 g) měsíčně a nejvýše 100 g  dravých ryb týdně,
– děti do 14 let by neměly konzumovat více než jednu porci (125 g) měsíčně a nejvýše 100 g  dravých ryb týdně.

EU Food Law, 2011, č. 473, s. 14-15