Bezpečnost potravin

Čokoláda a preeklampsie

Vydáno: 30. 4. 2008
Autor:

U těhotných žen konzumujících čokoládu více než pětkrát za týden je pravděpodobnost vzniku preeklampsie až o 40 % nižší než u žen konzumujících čokoládu méně než jednou týdně.

Výsledky výzkumu prováděného na Yale University naznačují, že u těhotných žen, které konzumují čokoládu více než pětkrát za týden je pravděpodobnost vzniku preeklampsie (onemocnění definované jako těhotenstvím podmíněná hypertenze s proteinurií a případně edémy po 20. týdnu gravidity) až o 40 % nižší než u žen konzumujících čokoládu méně než jednou týdně. Preeklampsie je velmi závažné onemocnění postihující matku i dítě. V moči matky se objevují bílkoviny, přísun kyslíku a živin u dítěte je omezen, což může vést k předčasnému porodu, v krajním případě i k úmrtí dítěte. V případě diagnostikování preeklampsie se doporučuje klid na lůžku a podávání léků na snižování krevního tlaku, aby se minimalizovaly nepříznivé vlivy na dítě. Souvislost rizika vzniku preeklampsie a konzumace čokolády byla sledována na skupině 2 291 těhotných žen, které v rozmezí let 1996 a 2000 porodily jedno dítě. Konzumace čokolády byla monitorována na základě vlastních informací žen v prvním a třetím trimestru těhotenství a zjišťováním koncentrace theobrominu (metylxantin nacházející se v čokoládě) v krvi z pupeční šňůry. Výsledky analýzy ukázaly, že během sledovaného období se preeklampsie vyvinula u 3,7 % žen. Koncentrace theobrominu v séru byla při porovnávání v záporném vztahu s preeklampsií, stejně jako konzumace čokolády (podle vlastního sdělení žen). V prvním trimestru těhotenství byla pravděpodobnost vzniku preeklampsie u žen konzumujících pět a více porcí čokolády týdně o 20 % nižší než u žen, které čokoládu konzumovaly v minimálním množství. Ve třetím trimestru se riziko preeklampsie snížilo za stejných podmínek o 40 %. Studie byla publikována v časopisu Epidemiology (2008, vol. 19, no. 3, p. 459–464). Více informací na této adrese.