Bezpečnost potravin

Čerstvé ovoce a zelenina s antioxidačním ochranným filmem

Vydáno: 4. 1. 2010
Autor:

Ochranná vrstva z derivátů celulózy a oreganového oleje nebo extraktu z myrty chrání ovoce a zeleninu před bakteriální kolonizací a prodlužuje čerstvost.

Chile patří k velkým exportérům čerstvého ovoce. Dlouhý transport k odběratelům v Evropě a Severní Americe a poškození při třídění a balení mohou negativně ovlivnit kvalitu. Aby se zabránilo dýchání, ztrátám vlhkosti a zkáze v důsledku bakteriálních chorob, vyvinula skupina chilských, italských a německých vědců poživatelnou ochrannou vrstvu. Ta je složena jednak z derivátů celulózy a jednak z oreganového oleje, popř. z extraktů v Chile zdomácnělé myrty Ugni molinae. Obě přírodní látky jsou známy svými antioxidačními vlastnostmi. Pokusy ukázaly, že film z oregana ochránil řezanou karotku minimálně deset dní před bakteriální kolonizací. Meruňky v myrtovém obalu zůstaly až 14 dní čerstvé, tzn. chráněné před ztrátou vody a chuťovými změnami.
Flur und Furche, 46, 2009, č. 200, s. 22