Bezpečnost potravin

BSE nepřibývá

Vydáno: 4. 3. 2009
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 3.3.2009.

Možná je už pomalu zbytečné psát o tom, že není třeba se bát nové varianty Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, která je dávána do souvislosti s nemocí šílených krav – s BSE. Možná je ale poučné si uvědomit, že poplašné informace, podle kterých mělo v Evropě onemocnět na tisíce lidí, se neukázaly reálnými. Vyvolat strach je přece tak snadné…
 
U nás si lidé dobře uvědomili, již v roce 2001, že je možné se spolehnout na tvrzení Státní veterinární správy ČR, že situace je kontrolována a že jsou přijímána odpovídající opatření. Proto také v důsledku BSE nebyl u nás zaznamenán pokles spotřeby hovězího masa takový, jako tomu bylo v jiných evropských zemích. Jistý pokles má na svědomí zejména delší kuchyňská úprava hovězího, což je v dnešní trochu „rychlé“ době přece jen významným kritériem. Na druhou stranu je dobré vědět, že hovězí maso má velmi dobrou výživnou hodnotu i nezaměnitelnou chuť.
 
Ke konci února bylo u nás vyšetřeno na BSE od počátku roku 2001 celkem 1 394 774 kusů skotu, a na toto množství bylo 28 kusů pozitivních. Poslední případ byl u nás zaznamenán 19. 12. 2007. Za první letošní dva měsíce bylo vyšetřeno 23 733 kusů starších než 30 měsíců z celkového množství poraženého skotu, tj. z 45 675 kusů.
 
Pro klid zákazníků je možné ještě zopakovat, že na jatkách se odstraňuje veškerá potenciálně riziková nervová tkáň skotu.
 

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR