Bezpečnost potravin

Britský výzkum nutriční kvality sáčkovaných salátových listů

Vydáno: 10. 11. 2008
Autor:

Vědci z university v Southamptonu ve spolupráci se společností Vitacress Salads provádějí pokusy, aby zhodnotili zdravotní účinky sáčkovaného hlávkového salátu.

     Vědci z university v Southamptonu ve spolupráci se společností Vitacress Salads provádějí pokusy, aby zhodnotili zdravotní účinky sáčkovaného hlávkového salátu.
     Tato studie určí, jak listy baby salátu ovlivňují obsah antioxidantů v krvi lidí.
     Dobrovolníci se zúčastní jednoho ze dvou pokusů, v němž jim budou podávány listy čerstvého nebo sáčkovaného dlouholisté odrůdy baby salátu (Lactuca sativa). Vzorky krve pak budou odebrány a analyzovány na fakultě School of Biological Sciences university v Southamptonu.
     Vedoucí projektu profesor Gail Taylor řekl, že salát je často považován za listy s malou nutriční hodnotou a existuje omezené pochopení zdravotních výhod, které by mohl mít. Tato studie poskytne přímé důkazy toho, zda salát opravdu zlepšuje obsah antioxidantů. Zástupce společnosti Vitacress velmi uvítá důkaz, že konzumace jejích čerstvě připravených a balíčkovaných listů je srovnatelná s kvalitou salátu sklizeného přímo ze zahrady.