Bezpečnost potravin

Britský monitoring zaměřený na 3-MCPD, etylkarbamát a furan v potravinách

Vydáno: 7. 11. 2008
Autor:

Značně rozdílné množství 3-MCPD bylo naměřeno v chlebu a křupkách, vysoké množství furanu v pražené kávě, která nebyla fermentovaná.

Britský Úřad pro potravinové standardy Food Standards Agency (FSA) v rámci monitoringu látek, jejichž přípustné limity se stále upřesňují zjistil, že potenciálně kancerogenní látka 3-MCPD (3-monochlorpropan-1,2-diol), která byla dříve dávána do souvislosti s sójovou omáčkou se také vyskytuje v chlebu, ale ve velmi rozdílném množství (od nedetekovatelného po 32 μg/kg). Nebyla zjištěna ve snídaňových cereáliích, ale vysoká množství byla nalezena v sušenkách a křupkách (např. 83 μg/kg ve Waitrose cream cracker, 75 μg/kg v McVities Krackawheat), v průměru 27 μg/kg. Na rozdíl od toho bylo v sójových omáčkách poměrně nízké množství (v přirozeně fermentované sójové omáčce Blue Dragon bylo zjištěno jen 6 μg/kg).
Vysoké množství furanu bylo zjištěno v pražené kávě, která nebyla fermentovaná (1799 – 5124 μg/kg), ale v případě, že byla předtím provedena fermentace, množství bylo mnohem nižší. Dále byl furan zjištěn ve smažených bramborových lupíncích a v kojenecké výživě Cow and Gate Baby Balance (64 μg/kg).
Etylkarbamát byl zjištěn v širokém spektru chlebů, avšak jen v poměrně nízkém množství.
EU Food Law, 2008, č. 361, s. 26

Další informace