Bezpečnost potravin

Bílkoviny savců v kuřecím mase

Vydáno: 29. 6. 2009
Autor:

Britský úřad FSA zjistil v kuřecím mase přítomnost neoznačených bílkovinných hydrolyzátů z vepřového a hovězího, které slouží k zvýšení vaznosti vody.

Britský úřad pro bezpečnost potravin FSA sleduje u dováženého kuřecího masa použití soli, polyfosfátů, karagenanů a hydrolyzovaných bílkovin, které jsou sice povolené, ale musí být uvedeny na obalu. Přidaná voda musí být uvedena, překračuje-li 5 %. Pouze je-li uvedeno označení „čerstvá drůbež“, nesmí být obsažena přidaná voda.
Úřad FSA zkoumal složení pěti přípravků používaných do kuřecího masa a zjistil, že obsahují nedeklarované bílkoviny savců (vepřové a hovězí). Dokonce v dokumentaci některých přípravků je uvedeno, že jsou vyrobeny výhradně z bílkoviny z kuřat. Nedeklarované bílkoviny savců byly zjištěny také ve vzorku kuřecích prsou. Nejedná se o zdravotní závadnost, ale např. z hlediska pozice hindů a muslimů je taková složka nepřípustná. Přitom na výrobku je např.uvedeno „poráženo podle pravidel Halal“.
Ukázalo se, že kuřata jsou ve zmrazeném stavu dovážena do Velké Británie, přičemž před prodejem (obvykle pro veřejné stravování) jsou prsa rozmrazena a upravena injektováním přípravku.
Výsledky byly ohlášeny Komisi a problematika bude dále projednávána.

EU Food Law, 2009, č. 395, s. 10