Bezpečnost potravin

“Bezpečnost” drůbežího masa s ohledem na salmonelózy je v ČR vysoká

Vydáno: 14. 7. 2010
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 13.7.2010

Státní veterinární správa ČR prezentovala na jednání v Bruselu v posledním červnovém týdnu názor na návrh Komise na kontroly přítomnosti salmonel v drůbežím mase. Stejně jako ostatní členské státy jsme ocenili návrh sledovat pouze přítomnost salmonel s přímým dopadem na lidské zdraví. Nicméně zřejmě bude nutné, aby Komise ještě upřesnila pravidla odběru vzorků a ekonomické dopady.

ČR na jednání zdůraznila, že kontrola bezpečnosti drůbežího masa, zejména pokud se týká salmonel, je zajištěna již na úrovni prvovýroby a ve všech ostatních fázích výroby, zpracování a distribuce až ke konečnému spotřebiteli. V průběhu celého procesu se odebírají kontrolní vzorky a na základě analýzy rizik se pozornost kontrol soustřeďuje na tzv. kritické body, jejichž sledování musejí zajišťovat sami výrobci.

Kontrola prvovýroby je prováděna na základě nařízení č. 2160/2003 od roku 2009 probíhá v ČR národní program tlumení salmonel v chovech kuřecích brojlerů a od počátku letošního roku národní program pro tlumení salmonel v chovech krůt chovaných na maso. Tyto programy navazují na obdobný program v rozmnožovacích chovech a v chovech nosnic.

Tento postup praktikovaný v ČR přináší efekt. Byl zaznamenán v poslední době takový pokles, že v prostředí výkrmu kuřat jsme dosáhli zhruba 5 %, což je velmi dobrý výsledek, zejména v porovnání s některými členskými zeměmi.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


The Community Summary Report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in the European Union in 2008