Bezpečnost potravin

Bakterie Erwinia stále agresivnější

Vydáno: 5. 6. 2009
Autor:

V Nizozemsku se v porostech brambor rychle šíří podstatně agresivnější forma Dickeya.

Jak informoval nizozemský odborný list Agrarisch Dagblad, nová rasa původce hniloby bramboru bakterie Erwinia působí nizozemským pěstitelům brambor stále větší problémy. Podstatně agresivnější forma Dickeya infikuje brambory ve srovnání se známými rasami při vlhkém, teplém počasí silněji. Zdrojem hniloby je většinou latentně infikovaná sadba.
Nová rasa je v Nizozemsku příčinou většiny infekcí. Vědci předpokládají, že razantní šíření souvisí také s oteplováním klimatu. Nepříjemnému překvapení lze předejít, pokud se budou dodržovat následující zásady:
  • Při zjištění výskytu infekce na pozemku (časný odběr vzorků hlíz) odstraňovat nemocné rostliny, včetně hlíz.
  • Sklízet by se pokud možno měly jen vyzrálé hlízy s pevnou slupkou, za suchého počasí. Důležité je zabránit poškození hlíz.
  • Je třeba dbát na hygienu při sklizni a naskladnění (čištění, dezinfekce).
  • Napadené hlízy pečlivě vytřídit.  
  • Po naskladnění je nutné provětrávání hlíz, aby se podpořilo hojení ran.
  • Po zhojení poranění je třeba hlízy rychle zchladit. Je bezpodmínečně nutné zabránit kondenzaci vody.
  • Ve skladech udržovat konstantní teplotu a dbát na pravidelné větrání.
Top Agrar, 2009, č. 6, s. 47