Bezpečnost potravin

Apigenin a prevence leukémie

Vydáno: 4. 2. 2010
Autor:

Cytotoxické účinky apigeninu vůči buňkám leukémie.

Reuters uveřejnili výsledky studie publikované na portálu Cell Death and Disease, která ukazuje na to, že konzumace potravin jako je celer a petržel, tj. zeleniny obsahující přirozeně se vyskytující flavonoid apigenin, může napomáhat v prevenci leukémie.
Podle jednoho z řešitelů studie (z univerzity v Groningenu, Nizozemí) testy ukázaly, že apigenin, běžná složka ovoce a zeleniny, dokáže zastavit vývoj dvou druhů buněk souvisejících s leukémií a snížit jejich šanci na přežití.
Apigenin by se tak mohl stát nadějnou látkou v prevenci leukémie. Výzkumníci však upozorňují na nález při studiu této sloučeniny a sice, že apigenin zvyšuje odolnost vůči chemoterapii. Předpokládá se proto, že narušuje standardní léčbu osob, u kterých již byla leukémie diagnostikována.
Apigenin je tedy užitečný v prevenci leukémie, nesmí se však konzumovat v době, kdy pacient prodělává chemoterapii, neboť může narušovat pozitivní účinek léčby.
Flavonoidy jsou sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi, které chrání buňky před poškozením kyslíkem. Předchozí studie ukazují, že se apigenin nachází v celeru, petrželi, červeném vínu, rajčatové šťávě a v jiných potravinách rostlinného původu. Může být také prospěšný v ochraně proti rakovině vaječníků.