Bezpečnost potravin

Analýzy odhalily další listerii

Vydáno: 3. 11. 2008
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 31.10.2008.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala kvůli nálezu bakterie Listeria monocytogenes výrobu lahůdkářských výrobků v provozovně Jiřího Duška v obci Vrdy u Čáslavi. Jedná se o firmu lokálního významu, která distribuuje své výrobky pouze v blízkém regionu.

Laboratorní rozbory prokázaly přítomnost bakterie ve dvou výrobcích – Salát Rumcajs (175 g, datum použitelnosti 03.11.2008) a Salát Pochoutkový (175 g, datum použitelnosti 04.11.2008). Spotřebitelé mohou mít tyto saláty ještě doma, inspekce jim proto nedoporučuje jejich konzumaci.

Firma musí nyní provést kompletní sanitaci provozovny, jejíž účinnost musí být ověřena kontrolními stěry. Za účelem zjištění zdroje kontaminace budou také analyzovány všechny suroviny, z nichž byly uvedené saláty vyrobeny.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI, 31.10. 2008

Pozn.: Více informací o listerióze najdete v publikacích ICBP:

Šatrán, P. – Duben, J.: Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin

Rambousková, J.–Hrnčířová, D.: Prevence onemocnění z potravin
Listerióza (leták)
 
A–Z slovníku pro spotřebitele najdete výklad termínů souvisejících s bezpečností potravin. Výklad hesla “Listerióza”.