Bezpečnost potravin

GM kukuřice před registrací v USA

Vydáno: 11. 2. 2009
Autor:

V USA by v nejbližší době měla být registrována geneticky modifikovaná kukuřice, která je optimalizovaná pro získávání bioetanolu.

V USA by v nejbližší době měla být registrována geneticky modifikovaná kukuřice, která je optimalizovaná pro získávání bioetanolu. Americký zemědělský úřad USDA posuzoval bezpečnost GM kukuřice 3272 pro životní prostředí a dospěl k závěru, že její pěstování a využití nepředstavuje riziko ani pro životní prostředí ani pro lidské zdraví. K předložené dokumentaci se může v současné době vyjadřovat veřejnost. Ačkoli je kukuřice 3272 určena výhradně k výrobě bioetanolu, zkoumal americký úřad FDA zdravotní snášenlivost, protože není vyloučeno, že se v nepatrném množství dostane do potravinového řetězce.
Kukuřice vyvinutá společností Syngenta obsahuje gen z bakterie tolerantní vůči vysokým teplotám. Tím vytváří určitou variantu alfa-amylázy – enzymu štěpícího škrob, která je aktivní i při vysokých teplotách.
Také v Evropské unii byl předložen návrh povolit dovoz kukuřice 3272. Poté by musel být povolen také nepatrný podíl v krmivech a potravinách.