BEUC usiluje o snížení soli a tuku v nutričních profilech
Vydáno: 23. 2. 2009
Autor:
Spotřebitelská organizace BEUC usiluje o zpřísnění řady limitů u potravin na nichž bude možno uvádět zdravotní tvrzení. Členské státy naopak požadují u některých potravin zmírnění limitních hodnot.
Spotřebitelská organizace BEUC projevuje svůj nesouhlas s navrženými nutričními profily (návrh Komise z 21. 10. 08 zveřejněný 16. 12. 08)
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/consultation/ecsettingnp.pdf a způsobu jejich využívání při uvádění zdravotních tvrzení.
Požaduje, aby nutriční tvrzení bylo zakázáno u potravin obsahujících trans-tuky, a aby profily byly založeny na obsahu veškerých tuků, nasycených tuků, soli a cukru. Navíc by měla být přísnější kritéria pro zařazování potravin do příslušných skupin. Např. ovocné a zeleninové produkty, na nichž by se uvádělo tvrzení, by měly obsahovat nejméně 70 g ovoce/zeleniny ve 100 g, obilné výrobky nejméně 90 g obilovin, snídaňové cereálie nejméně 70 g obilovin a mléčné produkty nejméně 80 % mléčného podílu (Komise navrhuje 50 %, některé členské státy 40 %).
V současné době je situace taková, že většina potravin splňuje kritéria stanovená Komisí, takže na všech potravinách by mohlo být tvrzení uváděno. Tento přístup netlačí výrobce k nutričnímu zlepšování. A zdravotní tvrzení přece nemá být uváděno na všech výrobcích. Výrobky, které kritéria pro zdravotní tvrzení nesplňují mohou být bez problému prodávány.
Pro sodík navrhuje BEUC limit 100 mg/100g (podle návrhu Komise: 400 mg), pouze u masných výrobků BEUC připouští 200 mg, protože podíl masných výrobků ve stravě není rozhodující.
Množství cukru v sýru chce BEUC snížit z 15 g na 6 g/100 g.
U výrobků z obilovin požaduje pro nasycené tuky limit 1,2 g a pro cukr 5 g/100 g. Pro snídaňové cereálie požaduje limit stejný jako pro ostatní cereálie, a sice 400 g/100 g a pro přidaný cukr 12, 5 g /100 g. Podle analýzy provedené BEUC těmto limitům vyhovují nejlepší výrobky, které jsou na trhu.
Zatímco spotřebitelské skupiny tlačí na snížení limitu pro sůl a tuk, některé členské státy naopak chtějí limity zvýšit. Pokud jde o cukr, chtějí některé státy sice snížit limit u snídaňových cereálií, ale zvýšit u ostatních skupin.
Na nátlak některých států byly v posledním návrhu zveřejněném 16. 12. 2008 některé hodnoty zvýšeny, ale ani tak to některým státům nestačí. byl podle požadavku Velké Británie a Dánsko požadují zvýšení limitu pro cukr ve snídaňových cereáliích z 15 na 25 mg/100 g, limit pro cukr v chlebu chce Belgie zvýšit na 500, Německo na 700 mg/100 g (podle návrhu Komise: 400 g).
Francie, Belgie a Finsko požadují vytvoření subkategorií pro některé typy pečiva.
Jeden návrh spočívá ve stanovení limitů v poměru k obsahu energie:
– sodík 200 mg/100 kcal
– tuky 1,5 g/100 kcal
– cukr 6,5 g/100 kcal.
Sporný je limit pro sodík a tuk v sýru – Komise navrhuje 600 mg sodíku a 10 g tuku/100 g.
– tuky 1,5 g/100 kcal
– cukr 6,5 g/100 kcal.
Sporný je limit pro sodík a tuk v sýru – Komise navrhuje 600 mg sodíku a 10 g tuku/100 g.
Nejednotné jsou názory na varování před vysokým příjmem beta-karotenu a lykopenu u kuřáků.
Členské státy většinou chtějí, aby bylo stanoveno konkrétní znění zdravotních tvrzení, ale s jazykovými variacemi. Pokud již bylo legislativně určité zdravotní tvrzení stanoveno (např. tvrzení týkající se fytosterolů v příslušném rozhodnutí), měla by se formulace používat nadále.
Většinou je požadováno, aby tvrzení nebylo omezováno konzumovaným množstvím a délkou konzumace určité potraviny, protože by to bylo pro spotřebitele zavádějící v případě, že spotřebovává různé výrobky téže kategorie.
Někteří nesouhlasí s používáním termínu „potřebný“ (needed) v tvrzeních, protože spotřebitel by se mohl domnívat, že taková potravina je bezpodmínečně nutná. Vhodnější je termín „důležitý“ (important). Mnozí jednoznačně odmítají formulace „může“, „mohlo by“ apod.
Další informace
Working dokument on the setting of nutrient profiles (Brusel, 2. 6. 08)