Bezpečnost potravin

Analogy a jejich označování

Vydáno: 27. 8. 2009
Autor:

Analýzy v Hessensku zjistily, že 20 % výrobků označených jako sýrové bylo vyrobeno s použitím analogu sýra.

Margariny jako náhražky másla, umělý med jako náhražka přírodního medu, kávoviny jako náhražka kávy, sacharin jako náhražka cukru či sojové mléko jako náhražka mléka byly v 50. létech minulého století vnímány jako méněcenná alternativa cenné potraviny. V dnešní době však analogy získaly zcela jiné postavení. Z různých výživově-zdravotních důvodů se někdy naopak staly vyhledávanými. Aby spotřebitelé nevnímali analogy jako podvod, k tomu dnes slouží stále důkladnější požadavky na označování. Výrobky, které svým složením nebo způsobem výroby neodpovídají předpisu, nesmějí být jako takové označovány. Problémem bývá, že výrobci – a ještě častěji podniky veřejného stravování – používají v nabídce např. výraz „sýrový“, i když na pizzu či sendvič nebyl použit sýr (z mléka) ale analog. Důvodem použití analogů bývá nejčastěji nižší výrobní cena.
Pokud jde o analogy sýrů je problém v tom, že se někdy do výrobků používají nejen tyto analogy samotné, ale i v kombinaci se sýry. A pak záleží na názvu výrobku a seznamu složek, zda je výrobek v pořádku. V zemské laboratoři v německém Kasselu bylo analyzováno 92 vzorků „sýrového“pečiva nebo výrobků s deklarovaným použitím sýra, z čehož 20 % nebylo vyrobeno s použitím sýra. Často se jednalo o turecký typ plněného pečiva z listového těsta s označením Börek. Sýr je nařízením 1234/2007 definován jako výrobek z mléka. Pro označení analogu se musí použít nějaký popisný nebo vymyšlený název jiný než „sýr“. např. „směs na pizzu“ (50 % strouhaného sýra a 50 % analogu), Gastroblock (výrobek z rostlinného tuku, sýra, kaseinátu, bramborového škrobu, syrovátkové bílkoviny a aditiv s 55 % t. v s.), Puma Combi (výrobek z mléka, palmového oleje, soli a glukono-delta-laktonu s 40 % t. v s.). Nelze použít např. název „dietní sýr“:

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 8, s. 486-489