Éčka
Klíčovým právním předpisem je nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění.
Přídatné látky jsou členěny na druhy nebo do kategorií v souladu s funkcí (tzv. funkční třídy), kterou v potravinách a v potravinářských enzymech zastávají. Kromě názvu nebo kódu E musí být uveden i název příslušné kategorie, do které látka patří.
Některé přídatné látky spadají podle účelu jejich použití i do několika kategorií. Uvádí se však pouze název té kategorie, která odpovídá účelu, pro který je látka v potravině použita.
Jako příklad takovéto víceúčelovosti lze uvést látky, které prodlužují údržnost potravin (trvanlivost). Jedná se o antioxidanty, které jsou ochranou některých složek potravin (zejména lipidů a vitamínů) před oxidací a konzervační prostředky (antimikrobiální látky) prostředky neboli konzervanty používané v ochraně proti nežádoucím mikroorganismům.
Každá přídatná látka, která má E kód, prošla důkladným ověřovacím postupem, na jehož konci získala povolení k používání při výrobě potravin za přesně definovaných podmínek. Povolení je vždy přesně určeno pro určité druhy nebo skupiny potravin.
Hlavní úkoly přídatných látek v potravinách
- zajištění hygienické nezávadnosti potravin
- zlepšení kvality potravin
- zvýšení dostupnosti ve všech ročních obdobích
- zlepšení nebo udržení jejich nutriční hodnoty
- zvýšení jejich přijatelnosti pro spotřebitele
- zlepšení a usnadnění přípravy potravin
Podmínky pro použití přídatných látek
- jen při výrobě potravin, pro které jsou povoleny
- maximálně do hodnoty nejvyššího povoleného množství
- lze je použít, pouze pokud je prokázána technologická potřeba jejich použití a požadovaného účelu nelze dosáhnout jinými prostředky
- lze je použít ke zvýšení trvanlivosti potraviny nebo zlepšení jejich organoleptických vlastností, pokud se nezmění jakost potraviny
Přídatnou látku nelze použít:
- v nezpracovaných potravinách, kromě masných polotovarů,
- v medu
- v neemulgovaných olejích a tucích živočišného nebo rostlinného původu,
- v máslu
- v neochuceném pasterovaném a sterilovaném (včetně UHT sterilace) mléku a neochucené plnotučné pasterované smetaně (kromě smetany se sníženým obsahem tuku),
- v neochucených kysaných mléčných výrobcích, které nebyly po kvašení tepelně zpracovány,
- v neochuceném podmáslí (kromě sterilovaného podmáslí),
- v přírodních minerálních vodách, pramenitých vodách a všech ostatních vodách plněných do lahví nebo balených,
- v kávě (kromě ochucené instantní kávy) a v kávových extraktech,
- v neochucených čajových lístcích,
- v cukrech,
- v sušených těstovinách, kromě bezlepkových těstovin a/nebo těstovin určených pro nízkobílkovinové diety,
- v potravinách pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní léčebné účely pro kojence a malé děti.