Ministerstvo zemědělství

Home Éčka
Bezpečnost Potravin

želírující látky

Želírující látky jsou látky, které udělují potravině texturu tím, že vytvářejí gel. Tyto přídatné látky jsou převážně tvořeny z přírodních polysacharidů obsažených v rostlinách (např. škroby, celulosy, karagenany), mořských řas (agar), mikroorganismů a také z modifikovaných polysacharidů. Tyto látky jsou v podobě rosolů a želé, např. želé v desertech, v mléčných výrobcích (jogurty), v masných výrobcích, pekařských výrobcích apod.

E 400 – Kyselina alginová
E 401 – Alginan sodný
E 402 – Alginan draselný
E 403 – Alginan amonný
E 404 – Alginan vápenatý
E 405 – Propan-1,2-diol-alginát
E 406 – Agar
E 407 – Karagenan
E 416 – Guma karaya
E 417 – Guma tara
E 418 – Guma gellan
E 440 – Pektiny
E 460 – Celulosa
E 461 – Methylcelulosa
E 462 – Ethylcelulosa
E 463 – Hydroxypropylcelulosa
E 464 – Hydroxypropylmethylcelulosa
E 466 – Sodná sůl karboxymethylcelulosy, celulosová guma
E 468 – Zesíťovaná sodná sůl karboxymethyl-celulosy, zesíťovaná celulosová guma
E 469 – Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulosa, enzymově hydrolyzovaná celulosová guma
E 507 – Kyselina chlorovodíková
E 508 – Chlorid draselný
E 509 – Chlorid vápenatý
E 511 – Chlorid hořečnatý
E 513 – Kyselina sírová
E 514 – Sírany sodné
E 515 – Sírany draselné
E 516 – Sírany vápenaté
Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111