Éčka

Klíčovým právním předpisem je nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění.

Přídatné látky jsou členěny na druhy nebo do kategorií v souladu s funkcí (tzv. funkční třídy), kterou v potravinách a v potravinářských enzymech zastávají. Kromě názvu nebo kódu E musí být uveden i název příslušné kategorie, do které látka patří.

Některé přídatné látky spadají podle účelu jejich použití i do několika kategorií. Uvádí se však pouze název té kategorie, která odpovídá účelu, pro který je látka v potravině použita.

Jako příklad takovéto víceúčelovosti lze uvést látky, které prodlužují údržnost potravin (trvanlivost). Jedná se o antioxidanty, které jsou ochranou některých složek potravin (zejména lipidů a vitamínů) před oxidací a konzervační prostředky (antimikrobiální látky) prostředky neboli konzervanty používané v ochraně proti nežádoucím mikroorganismům.

Každá přídatná látka, která má E kód, prošla důkladným ověřovacím postupem, na jehož konci získala povolení k používání při výrobě potravin za přesně definovaných podmínek. Povolení je vždy přesně určeno pro určité druhy nebo skupiny potravin.

Hlavní úkoly přídatných látek v potravinách

  • zajištění hygienické nezávadnosti potravin
  • zlepšení kvality potravin
  • zvýšení dostupnosti ve všech ročních obdobích
  • zlepšení nebo udržení jejich nutriční hodnoty
  • zvýšení jejich přijatelnosti pro spotřebitele
  • zlepšení a usnadnění přípravy potravin

Podmínky pro použití přídatných látek

  • jen při výrobě potravin, pro které jsou povoleny
  • maximálně do hodnoty nejvyššího povoleného množství
  • lze je použít, pouze pokud je prokázána technologická potřeba jejich použití a požadovaného účelu nelze dosáhnout jinými prostředky
  • lze je použít ke zvýšení trvanlivosti potraviny nebo zlepšení jejich organoleptických vlastností, pokud se nezmění jakost potraviny

Přídatnou látku nelze použít:

  • v nezpracovaných potravinách, kromě masných polotovarů,
  • v medu
  • v neemulgovaných olejích a tucích živočišného nebo rostlinného původu,
  • v máslu
  • v neochuceném pasterovaném a sterilovaném (včetně UHT sterilace) mléku a neochucené plnotučné pasterované smetaně (kromě smetany se sníženým obsahem tuku),
  • v neochucených kysaných mléčných výrobcích, které nebyly po kvašení tepelně zpracovány,
  • v neochuceném podmáslí (kromě sterilovaného podmáslí),
  • v přírodních minerálních vodách, pramenitých vodách a všech ostatních vodách plněných do lahví nebo balených,
  • v kávě (kromě ochucené instantní kávy) a v kávových extraktech,
  • v neochucených čajových lístcích,
  • v cukrech,
  • v sušených těstovinách, kromě bezlepkových těstovin a/nebo těstovin určených pro nízkobílkovinové diety,
  • v potravinách pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní léčebné účely pro kojence a malé děti.