Escherichia coli
Escherichia coli je podmíněně patogenní bakterie (může, ale nemusí u člověka vyvolat onemocnění), která se běžně vyskytuje ve střevním traktu lidí a vyšších obratlovců. Její teplotní optimum je 37 °C, je značně odolná, ve vlhkém prostředí (v pitné a odpadní vodě, ve výkalech aj.) relativně dlouho přetrvává vitální a používá se proto s jinými koliformnímí bakteriemi (tj. bakteriemi, které při teplotě 30 °C zkvašují laktózu za vzniku kyselin a plynu) jako indikátor fekálního znečištění vody a potravin, který signalizuje potenciální přítomnost střevních patogenů (salmonel, shigel aj.). E. coli se ničí při teplotě 60 °C za 30 minut, varem během jedné minuty, při skladování potravin v chlazeném nebo zmrazeném stavu přežívá. Většina kmenů E. coli je za běžných podmínek nepatogenní, za určitých okolností (oslabení organismu, nemoc, atd.) se ale chovají jako patogeny a mohou způsobovat akutní i chronické zánětlivé procesy.
Kmeny Escherichia coli, které produkují silné cytotoxiny, byly popsány jako E. coli produkující verotoxin (VTEC), neboť cytotoxiny jsou aktivní v tkáňové kultuře na „vero“ buňky. Tyto toxiny jsou podobné shiga toxinům, a tak se tyto organismy staly známými jako E. coli produkující toxiny podobné shiga toxinům (STEC). STEC obsahují podskupiny E. coli s mnoha různými vlastnostmi a faktory virulence.
Jednu podskupinu STEC tvoří EHEC (enterohemoragické E. coli). Organismy v této podskupině se dávají do souvislosti s řadou problémů, např. vodovým průjmem, krvavým průjmem (hemoragická kolitida) a hemolyticko-uremickým syndromem (HUS). Obecně platí, že všechny EHEC jsou STEC, avšak ne všechny STEC jsou EHEC. Hlavní patogenní EHEC na světě je E. coli O157:H7.
Tyto bakterie se mohou nacházet v syrovém či nedostatečně uvařeném mase, nepasterovaném mléce a mléčných výrobcích, syrové zelenině a nepasterované jablečné šťávě. (kop)
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Na co si dát pozor při stravování na dovolené v zahraničí radí hlavní hygienička Eva Gottvaldová (27. 6. 2018)
- Epidemie VTEC O55 v Anglii a ve Finsku (23. 12. 2014)
- Opět nevyhovující sýry (28. 8. 2014)
- Při kontrolách SVS byl pozastaven sýr s velmi nebezpečným Shigatoxinem (5. 8. 2014)
- Escherichia coli produkující verocytotoxin – hodnocení rizik (11. 4. 2013)
- Imunomagnetická detekce patogenních mikroorganismů v sýrech (14. 12. 2012)