Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

HACCP

Analýza nebezpečí v kritických kontrolních a regulačních bodech (Hazard Analysis Critical Control Point = HACCP) je koncepce, která slouží k zajištění nezávadnosti potravin. V rámci tohoto systému se stanovují kritické body (tzn. technologické operace, jednotlivá strojní zařízení nebo místa), v nichž může dojít k chybě ohrožující nezávadnost výsledné potraviny, a v nichž lze takovou chybu zjistit (změřit) a poté i napravit. V těchto kritických bodech se systematicky sledují a regulují parametry, které jsou z hlediska příslušné potraviny rozhodující, aby se zabránilo vzniku nebezpečného produktu.

HACCP je tedy preventivní postup, kterým by se mělo zabránit, aby vůbec vznikla závadná potravina. Zavedení a používání tohoto systému je stanoveno zákonem 110/1997 o potravinách a nařízením 178/2002/ES a je kontrolováno orgány dozoru. Původně bylo povinné jen ve výrobě potravin, nyní je tato povinnost rozšířena i pro společné stravování, prodej potravin a zavádí se i v zemědělské prvovýrobě. (sk)

 

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Stravovací zařízení pod dohledem pražských hygieniků v roce 2018 (30.11.2018)
Hygienici varují: ne všechny provozovny péče o předškolní děti v Praze splňují hygienické požadavky (18.6.2018)
Za první čtyři měsíce udělili hygienici v Praze stravovacím zařízením pokuty za bezmála 800 tisíc korun (24.5.2018)
Kontroly pokrmů z ovoce a zeleniny připravovaných bez tepelného opracování dopadly v Praze dobře (9.3.2018)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111