Regionální potravina
Projekt Regionální potravina je celostátním projektem Ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky. Projekt má motivovat zákazníky k vyhledávání těchto produktů na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.
Ministerstvo zemědělství uděluje značku Regionální potravina od roku 2010 nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Na projektu se podílí i agrární a potravinářská komora.
Metodika pro udělování značky Regionální potravina
V rámci projektu získávají ocenění výrobci právo čtyři roky využívat pro propagaci oceněného výrobku marketingovou značku Regionální potravina daného kraje. Projekt vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny.
Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti. Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni.
Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí.
Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.
Nákupem potravin označených logem Regionální potravina zákazník získává nejen záruku kvality a chuti, ale podpoří také svůj kraj. Prosperující zemědělci, producenti i prodejci zaručují udržení či dokonce rozšíření počtu pracovních míst v regionech. Projekty podpory regionálních potravin úspěšně fungují ve většině zemí Evropské unie. (kvas) (aktual. 7/2013 ber)
Přehled potravin se značkou Regionální potravina
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Kontrolní akce znovu potvrdila špičkovou kvalitu potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina (25. 1. 2019)
- Kvalitní potraviny se představí v Brně a Berlíně (17. 1. 2019)
- Střihněte si kvalitu! SZIF odstartoval novou soutěž o tři automobily. (5. 11. 2018)
- Regionální potravina na Vinobraní na Pražském hradě (13. 9. 2018)
- Rozhodnutí o odebrání značky Regionální potravina (3. 8. 2018)
- Rozhodnutí o odebrání značky Regionální potravina Výrobku BIO DOMOVINA POLOTUČNÝ KRAVSKÝ SÝR (6. 2. 2018)
- O titul Regionální potravina se ucházelo více než tisíc výrobků (9. 7. 2013)