Šunka
Šunka patří mezi masné výrobky, pro které jsou vyhláškou stanoveny požadavky na použitou surovinu a na jakost. Pokud je šunka vyrobena z jiného než vepřového masa, musí to být z názvu patrné (např. krůtí šunka).
Při označování šunky musí být kromě základních údajů (viz Označování potravin) uvedena i třída jakosti (viz Označování masných výrobků).
Šunka se podle jakosti dělí do tří tříd. V případě označení třídy „nejvyšší jakosti“ nebo „výběrové“ se šunka vyrábí z vepřové kýty celosvalové, u třídy „standardní“ lze použít vepřovou kýtu zrněnou.
Pro jednotlivé třídy jsou předepsány následující požadavky.
třída
|
Požadavky na surovinu
|
Přípustnost aditiv
|
Obsah čistých svalových bílkovin
|
nejvyšší jakosti
|
vepřová kýta celosvalová
|
nepřipouští se použití barviv, vlákniny (např. rostlinné gumy), škrobu, rostlinných a jiných živočišných bílkovin
|
min. 16 %
|
výběrová
|
vepřová kýta celosvalová
|
nepřipouští se použití barviv, vlákniny, škrobu, rostlinných a jiných živočišných bílkovin
|
min. 13 %
|
standardní
|
vepřová kýta zrněná
|
nepřipouštějí se barviva
|
min. 10 %
|
Je zřejmé, že zvýšená kvalita musí souviset se zvýšenou cenou.
Označení jako „Dětská šunka“ je obchodní název, který není legislativou definován, a taková šunka musí být rovněž označena některou z výše uvedených tříd.
Nejobvyklejšími typy na českém trhu jsou šunky dušené a šunka od kosti, ale stále častěji jsou nabízeny i různé netradiční typy (často šunky v různé míře sušené). Legislativa nestanovuje zvláštní požadavky pro jednotlivé typy. V případě šunek s chráněným označením (např. „parmská šunka“) jsou zvláštní požadavky stanoveny v příslušných zemích. (hv, sk)