Leptospiróza

Leptospiróza je typická zoonóza (nákaza přenosná ze zvířat). Jde o velmi nebezpečné bakteriální onemocnění, jehož hlavním zdrojem jsou jak všudypřítomní potkani, tak i velice často domácí zvířata, např. prase, pes nebo kočka. Leptospiry pronikají do těla aktivně i neporušenou sliznicí či kůží. Zdrojem infekce mohou být také potraviny, které byly znečištěny močí hlodavců. Může dojít i ke kuriózním případům, kdy potkani pohybující se ve skladech pomočili plechovky s pivem a lidé se následně nakazili po napití přímo z plechovek.

Průběh onemocnění je akutní i chronický. Projevuje se záněty jater, ledvin, nervovými příznaky a těhotné ženy mohou i potratit. Jedná se o velmi závažné onemocnění, které může končit trvalými následky i smrtí. Při léčbě je nutná velmi přísná dieta a prevencí je především hygiena. Velké nebezpečí leptospirózy hrozí v záplavových oblastech. Potraviny, které byly kontaminovány záplavovou vodou a bahnem, by se již neměly konzumovat. Výjimkou mohou být neporušené konzervy, jejichž povrch lze účinně dezinfikovat. (kvas)

Prevence leptospirózy při záplavách

 

Související články z portálu Bezpečnosti potravin