Epidemie
Rozlišujeme epidemie explozivní s náhlým prudkým nárůstem případů, krátkým trváním a rychlým odezněním, které jsou typické pro nemoci s krátkou inkubační dobou (salmonelóza) a epidemie kontaktní s pomalým vzestupem případů, dlouhým průběhem nemoci a dlouhodobým přetrváváním epidemie, které jsou typické pro nemoci s dlouhou inkubační dobou (hepatitida, AIDS).
Za epidemii se v ČR považuje situace, kdy je nakaženo více než 2 000 pacientů na 100 000 obyvatel. Ve světě může být tato hranice stanovena jinak.
Zdrojem nákazy je infikovaný člověk nebo zvíře (akutně nemocný, skrytě nemocný, v rekonvalescenci či nosič choroboplodných zárodků). Proces šíření nákazy pokračuje přenosem choroboplodných zárodků ze zdroje na vnímavého jedince. Na vnímavosti člověka závisí, zda u něj onemocnění proběhne akutně nebo skrytě.
Přenos nakažlivých onemocnění může být:
• přímý (přímým stykem)
o pohlavním stykem
o poraněním infikovaným zvířetem (např. vzteklina)
o přenosem z matky na plod (např. AIDS, toxoplasmóza apod.),
• nepřímý
o znečištěnými předměty (nádobí, kapesníky, prádlo apod.)
o vzduchem – vdechnutím a proniknutím mikrobů na sliznici a kůži (např. chřipkové onemocnění, meningokoková meningitida apod.)
o požitím potravin a vody s choroboplodnými zárodky (např. salmonelózy a některé ostatní střevní nákazy, žloutenka typu A apod.)
o přisátím infikovaného klíštěte nebo bodnutí infikovaným hmyzem (klíšťový zánět mozku, lymská borrelióza apod.)
Zásady chování:
• důsledné dodržování osobní hygieny,
• v případě onemocnění nebo podezření na infekční onemocnění je nutné vyhledat pomoc u orgánů zdravotnické, hygienické nebo veterinární služby.
(neh, 2014)
Zdroj:
www.lekarske.slovniky.cz
www.wikipedie.com
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Listerióza ve Švédsku (28. 2. 2014)
- EFSA zkoumá rizika z jídel neživočišného původu (17. 1. 2013)
- Po stopách semen ve vztahu k propuknutí epidemie E. coli v Německu a ve Francii (4. 10. 2011)
- Epidemie salmonelózy z řetězce Subway v USA (13. 9. 2010)