Bezpečnost potravin

Epidemie salmonelózy z řetězce Subway v USA

Vydáno: 13. 9. 2010
Autor: berankova1

Epidemie onemocnění ve státě Illinois v květnu a červnu 2010 byla vyvolána málo obvyklou bakterií Salmonella enterica Hvittingfoss.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova/eatFreshLiveGreen3.gif]Ministerstvo zdravotnictví (Department of Public Health – IDPH) v Illinois dává výskyt  onemocnění vyvolaný patogenem Salmonella enterica Hvittingfoss do souvislosti se stravovacími službami řetězce Subway. V 18 okresech státu Illinois se v květnu až červnu 2010, vyskytlo 80 případů onemocnění u osob ve věku 2 – 88 let (průjem, bolesti v podbřišku, zvýšená teplota, nevolnost, zvracení). Jako zdroj patogenní bakterie nebyla specifikována žádná konkrétní potravina, ale spojovacím článkem všech postižených osob je konzumace potravin v podnicích Subway. Salmonella enterica Hvittingfoss je velmi neobvyklý kmen, který se ve státě Illinois vyskytne nanejvýš jednou až dvakrát do roka. IDPH spolupracuje na identifikaci zdroje s úřadem FDA, s „Centers for Disease Control and Prevention“ (Centra pro dozor nad onemocněními a pro prevenci) a se stravovacími zařízeními Subway .


Food Bussiness News, 6, 2010, č. 9, s. 10

Food Poison Journal

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):