Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Arganový olej

Arganový olej je produkt velmi vzácný, který se získává ze semen stromu Argania spinosa přirozeně rostoucího pouze na jihozápadě Maroka. Oblast arganových lesů byla v roce 1998 prohlášena za biosférickou rezervaci UNESCO. Arganový olej patří mezi nové potraviny („novel foods“).

Podle způsobu použití se arganový olej získává různými způsoby. Místními Berbery byl odedávna vyráběn ručně, v současnosti je nejčastěji získáván pro potravinářské účely lisováním za studena nebo v případě použití pro kosmetické účely extrakcí pomocí rozpouštědel s následnou rafinací. Různé způsoby extrakce vedou k odlišnému složení oleje. Semena se při výrobě arganového oleje pro potravinářské účely před lisováním praží, čímž se dosahuje výraznější chuti, která připomíná lískové oříšky. Při tradičním ručním zpracování, které trvá přibližně 30- 58 hodin, se z 10 kg semen získají asi 2 - 3 litry oleje. Při lisovaní za studena lze z 10 kg semen získat až 4,3 litru oleje a při extrakci pomocí rozpouštědel dokonce 5 – 5,5 litru oleje. Arganový olej je hlavní složkou používanou při přípravě pomazánky „amlou“, která obsahuje také mleté mandle a med.

Arganový olej obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu olejovou 45 % a kyselinu linolovou 35 % (viz Mastné kyseliny) a obsahuje také vitamin E (tokoferoly) v množství 600 - 900 mg/kg, přičemž nejvíce je zastoupen gama-tokoferol (81 – 92 %).  Kromě vitaminu E obsahuje i další složky jako jsou karotenoidyfytosteroly a fenolické látky. Vyznačuje se vysokou antioxidační aktivitou ve srovnání s ostatními rostlinnými oleji.

Arganový olej je využíván do kosmetických přípravků k ochraně kůže před stárnutím a účinky slunečního záření, také je používán v kosmetice proti akné, může pomoci omezit problémy se suchou pletí a používá se i v revmatologii. Kromě toho konzumace arganového oleje může mít příznivý účinek na hladinu cholesterolu a může příznivě ovlivnit riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu, navíc se tradičně předepisuje i jako hepatoprotektivní látka (chrání buňky jater). Ukazuje se, že díky obsahu gama-tokoferolu by mohl mít také podíl na snížení rizika některých druhů nádorových onemocnění.

V kuchyni se vzhledem k jeho vzácnosti používá především zastudena (po kapkách) do zálivek a studených omáček, dodává lahodnou chuť salátům, těstovinám či pokrmům z ryb nebo masa. Do teplých pokrmů se přidává až na konci kuchyňské úpravy, protože je velmi citlivý vůči působení vysoké teploty. Arganový olej musí být skladován při teplotách 12 – 18 °C, v temnu, bez přístupu vzduchu a jen po omezenou dobu.
(sk, akt. 2020)

 

Zdroje:
El Abbassi A., Khalid N., Zbakh H., Ahmad A. (2011). Physicochemical characteristic, nutritional properties, and health benefits of argan oil: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 54, 1401-1414;
Charrouf Z., Guillaume D. (2018). The argan oil project: going from utopia to reality in 20 years. Oilseeds & fats Crops and Lipids. 25, D209;
Commision implementing Regulation (EU) 2018/1023 of 23 July 2018 establishing the Union list of novel foods;
Gharby S, Harar H., et al. (2011). Oxidative stability of edible argan oil: A two year study. LWT – Food Science and technology. 44, 1-8.

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111