Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Yohimbin

Yohimbe je kůra stromu Pausinystalia yohimbe (afrického stromu bujarník). Obsahuje řadu farmakologicky aktivních látek. Hlavní složkou yohimbe je alkaloid yohimbin, který způsobuje roztažení cév, čímž dochází ke snížení krevního tlaku. Yohimbin může být složkou některých léků na předpis, např. v USA.

Je známa řada vedlejších účinků na yohimbin, např. stimuluje centrální nervový systém, což může vést ke stavům úzkosti. Ve vysokých dávkách působí yohimbin jako inhibitor monoaminoxidázy (MAO). Inhibitory MAO způsobují vážné nežádoucí reakce, pokud se konzumují souběžně s potravinami obsahujícími tyramin, např. játry, sýrem, červeným vínem a dále ve spojení s některými OTC (volně prodejnými) léčebnými prostředky obsahujícími fenylpropanolamin,  např. prostředky potlačujícími chuť k jídlu, nosními kapkami aj. Osoby, které konzumují yohimbe, by měly být upozorněny na to, aby důsledně vyloučily konzumaci zmíněných potravin i užívání OTC preparátů.

Yohimbe by neměly rovněž konzumovat osoby s nízkým krevním tlakem, dále s diabetem, onemocněním srdce, jater a ledvin. Nadměrný příjem se projevuje slabostí a stimulací nervového systému s následnou paralýzou, vyčerpáním, žaludečními nevolnostmi, případně může dojít až k úmrtí.

V USA byl yohimbe zjištěn v řadě prostředků na podporu vytváření svaloviny (body building) a v prostředcích ke zvýšení mužské potence. Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) uvádí yohimbe na seznamu doplňků stravy, jejichž konzumace je spojována s výskytem zdravotních komplikací. V případě yohimbe FDA uvádí selhání ledvin, mozkovou mrtvici, úmrtí. FDA prověřuje bezpečnost výrobků s obsahem yohimbe.

V EU není yohimbin povolen. Doplňky stravy, které se dostaly z USA na trh v EU, byly prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) staženy z trhu.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111