Lektiny

Lektiny jsou specifické bílkoviny, které jsou schopné srážet (aglutinovat, slepovat) červené krvinky živočichů. Jsou široce rozšířeny v rostlinách, mikroorganismech i živočiších. Jsou to přírodní toxiny vyskytující se v luštěninách jako sója, turecké fazole (Phaseolus coccineus L.), ale i v zelených fazolích (phasin) a v řadě bylin (např. ricin ve skočci). K symptomům otrav patří záněty střeva s poškozením sliznice, hromadění vody v lymfatické tkáni a její krvácení.

Odstranění účinku (inaktivace) lektinů se dosáhne vařením a blanšírováním.

K detoxikaci pomáhá i máčení a tepelná úprava. Luštěniny se zásadně nedoporučuje jíst syrové, ale vařené aspoň 15 minut. Klíčky luštěnin je před konzumací vhodné upravit blanšírováním. (sk)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin