Campylobacter
Kampylobakter (Campylobacter jejuni) je bakterie, která způsobuje onemocnění z potravin. Nejčastěji se vyskytuje v syrovém mase a drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Dalším zdrojem tohoto patogena mohou být zvířata s průjmem.
Kampylobakter je nejčastěji identifikovaným původcem průjmového onemocnění (viz průjem). Nemoc může být vyvolána již malou dávkou bakterií. Důkladné povaření masa nebo pasterace mléka tento mikroorganismus zničí (viz Rizika z potravin, Pasterace a sterilace). Může však dojít i k infikování tepelně zpracované potraviny, nastane-li křížová kontaminace při styku se znečištěným kuchyňským náčiním (viz kuchyňské prkénko, zástěra) či vodou.
K příznakům onemocnění patří horečka, bolesti hlavy, dávení následované křečovitými bolestmi břicha a průjmem, který může být někdy i krvavý. Onemocnění trvá obvykle 2-5 dnů, někdy však až 10 dnů. V době zdánlivého ukončení může dojít k recidivě. Onemocnění má těžší průběh u dospělých než u dětí. Kampylobakter je vylučován ve stolici ještě 6 týdnů po odeznění nemoci. (old)
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Aby masové fondue nezpůsobilo zdravotní problémy (1. 2. 2022)
- Kampylobakterióza – pravda a mýty (19. 11. 2015)
- Zpráva EFSA a ECDC o zoonózách za rok 2011 (10. 4. 2013)