Snížený obsah živin
Mnohé potraviny jsou kvůli možnosti lepší vyváženosti příjmu živin ve stravě upravovány z hlediska obsahu určitých látek/živin. Snižuje se obsah tuku, cukru, energie, cholesterolu, alkoholu, soli/sodíku a u potravin pro zvláštní výživu někdy obsah bílkovin, lepku, fenylalaninu, laktózy. U jiných živin je naopak účelné jejich obsah v potravině zvyšit.
Pro sjednocení používání termínů se „sníženým“, „nízkým“, „bez“, „zvýšeným“ obsahem živiny a termínů s podobným významem zpracovala Evropská komise nařízení 1924/2006/ES s definicemi výživových tvrzení, které platit jednotně pro všechny potraviny.
V případech některých potravin je význam slov „snížený“, „nízký“, „bez“ specifikován vyhláškami (příklady uvádí tabulka).
Výrobek
|
Obsah složky
|
Máslo (margarin) se sníženým obsahem tuku (tříčtvrtětučné)
|
62,0 – 60,0 % tuku
|
Máslo (margarin) s nízkým obsahem tuku (polotučné, nízkotučné)
|
41,0 – 39,0 % tuku
|
Nízkotučný tavený sýr
|
nejvýše 30 % tuku v sušině
|
Přírodní sýr „polotučný“
|
nejméně 25 % tuku v sušině
|
Přírodní sýr „nízkotučný“
|
nejméně 10 % tuku v sušině
|
Přírodní sýr „odtučněný“
|
méně než 10 % tuku v sušině
|
Mléko a mléčný výrobek (jogurt, dezert apod.) nízkotučný
|
nejvýše 0,5 % tuku
|
Pivo se sníženým obsahem alkoholu
|
nejvýše 1,2 % objemových (1,0 % hmotnostních) alkoholu
|
Nealkoholické pivo
|
nejvýše 0,5 % objemových (0,4 % hmotnostních) alkoholu
|
Pivo se sníženým obsahem cukrů
|
nejvýše 0,75 g sacharidů /100 ml a 0,4 g bílkovin /100 ml,
|
Lehké pivo
|
pivo vyrobené převážně z ječných sladů s extraktem původní mladiny do 7 % hmotnostních a s obsahem využitelné energie nejvýše 130 kJ/100 ml
|
Nízkoenergetický nápojový koncentrát (obsahující umělá sladidla )
|
po úpravě naředěním ve výrobcem doporučeném poměru se sníží využitelná energie nejméně o jednu třetinu oproti obvyklému nápoji bez sladidel
|
Kompoty„s nízkým obsahem cukru“ nebo „bez přidaného cukru“
|
refraktometrická sušina nálevu do 18 %
|
Alkoholický nápoj se sníženým obsahem alkoholu
|
nápoj s více než 0,5 % objemových etanolu a nejvýše 1,2 % objemových etanolu.
|
Kakao a směsi kakaa s cukrem „se sníženým obsahem tuku“
|
obsah kakaového másla je nižší než 20 % hmotnostních z celkové sušiny
|
Potraviny s nízkým obsahem laktózy
|
nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny
|
Potraviny bezlaktózové
|
nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny
|
Potraviny s nízkým obsahem bílkovin
|
nejvýše 2 g bílkovin na 1000 kJ energetické hodnoty
|
(sk)