Pět klíčů k bezpečnému stravování – leták WHO
Autorem letáku je WHO (Světová zdravotnická organizace). Jedná se o základní doporučení WHO, prezentované pod názvem „5 klíčů k bezpečnému stravování“. Leták je součástí projektu Světové zdravotnické organizace (WHO) a je zaměřen na propagaci jednoduchých preventivních opatření, jejichž dodržování by mohlo významným způsobem omezit vznik alimentárních onemocnění, která v řadě případů mohou způsobit i závažné zdravotní komplikace a někdy i smrt.
Základem strategie WHO „5 klíčů“ je pět jednoduchých rad:
• Udržujte čistotu
• Oddělujte pokrmy syrové a vařené
• Pokrmy důkladně vařte
• Uchovávejte potraviny při bezpečných teplotách
• Používejte nezávadnou vodu a potraviny
Informační leták strategie "5 klíčů" je k dispozici ve všech oficiálních jazycích WHO (arabštině, čínštině, angličtině, francouzštině, ruštině a španělštině), ale také např. i ve slovenštině nebo bulharštině a od srpna r. 2005 i v češtině.
(mch)
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Aby masové fondue nezpůsobilo zdravotní problémy (1. 2. 2022)
- Grilování je fajn, jak si ho ve zdraví užít? (23. 6. 2017)