Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Aflatoxiny

Aflatoxiny (difurankumariny) patří mezi mykotoxiny, což jsou látky s extrémně vysokou toxicitou. Jsou vytvářeny plísněmi rodu Aspergillus (A. flavus, A. nominus, A. parasiticus, A. niger). Aflatoxiny poškozují zdraví člověka i zvířat, primárně postihují játra a byl u nich prokázán karcinogenní účinek.
Celkem byly popsány aflatoxiny B1, B2, G1 a G2. Jejich označení pochází od barvy fluorescence v UV oblasti: B1 a B2 poskytují modrou fluorescenci (Blue), G1 a G2 žlutozelenou (yellow-Green).
Kukuřice, arašídy, skořápkové plody (především pistácie, lískové ořechy, para ořechy a mandle) a koření (především pepř, chilli, muškátový oříšek, paprika) mohou obsahovat hlavně aflatoxin B. Bylo popsáno i minoritní zastoupení aflatoxinů M1, M2 v mléce (Milk) krav krmených kontaminovanými plodinami (aflatoxin B z krmiva se hydroxylací přeměňuje na aflatoxin M). Po metabolické přeměně se v intoxikovaném organizmu mohou objevit i další aflatoxiny jako např. P1 a Q1.
Preventivní opatření
Ochranou před výskytem aflatoxinů je zabraňování plesnivění ve všech stupních potravního řetězce (viz Plísně). Hledají se i cesty, jak likvidovat již obsažené aflatoxiny, protože chemické látky většinou nelze zlikvidovat pouhým ošetřením vysokými teplotami, jak je tomu v případě mikroorganismů.

Vzhledem k vysoké toxicitě jsou pro aflatoxiny v obilovinách, arašídech, skořápkových plodech, mléku, koření a kojenecké a dětské výživě stanoveny nejvyšší přípustné limity. 

Kromě toho jsou pro dovoz potravin (oříšky, krmiva aj.) s častým výskytem těchto kontaminantů stanovena další legislativní opatření. K zabránění distribuce závadných potravin slouží i varování prostřednictvím systému RASFF. (sk)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Potravinářská inspekce nevpustila do ČR přes 26 tun nebezpečných potravin (10.11.2017)
SZPI posiluje kontrolu vánočního sortimentu (26.11.2014)
Nadlimitní obsah aflatoxinů v pistáciích (28.6.2013)
Sušené fíky s překročeným limitem pro aflatoxiny (30.4.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111