Xylitol
Xylitol, také nazývaný dřevný cukr, patří do skupiny alkoholických cukrů, které se používají jako náhrada cukru. V EU se xylitol označuje na výrobcích kódem E967.
Xylitol se extrahuje z břízy, malin, švestek a kukuřice. Vyrábí se hlavně v Číně.
Sladivost xylitolu je přibližně stejná jako sladivost cukru, avšak xylitol dodává přibližně o 40 % méně energie než cukr.
Xylitol je velmi populární ve Finsku, které se považuje za jeho “domovskou zemi”. Používá se při výrobě cukrovinek, zejména pak při výrobě žvýkaček.
Xylitol je příznivý pro zuby. Působí preventivně proti vzniku zubního kazu. Nejnovější výzkumy potvrzují, že má vliv na snížení zubního plaku, neboť přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává “vyhladovět”, což umožňuje, aby došlo v ústech k remineralizaci poškozených zubů. Tento vliv na mikroorganismy se projevuje i u kvasinek, popř. jiných mikroorganismů, a proto xylitol není vhodné sladidlo pro výrobu např. chleba.
Xylitol se absorbuje pomaleji než cukr, nevede k hyperglykemii způsobené nedostatečnou odezvou insulinu. Podle finských výzkumníků zvyšuje xylitol získaný ze stravy u laboratorních zvířat (krys) hustotu kostí a má tak schopnost uplatnit se při regulaci osteoporózy. Žvýkání žvýkačky s xylitolem se ukázalo jako příznivé pro zamezování růstu bakterií v Eustachově trubici. Xylitol tak zamezuje vzniku infekcí v uchu a v horním respiračním traktu.
Xylitol ve vysokých dávkách může mít mírné projímavé účinky. Nejsou známy toxické účinky xylitolu ani u osob s jeho vysokým příjmem (až 400 g denně po dlouhou dobu).
U psů může xylitol způsobovat vážné, až život ohrožující problémy. U psů, kteří zkonzumovali velké množství stravy slazené xylitolem, došlo k náhlému snížení krevního cukru, což vedlo během 30 minut po konzumaci ke ztrátě koordinace, k depresi a k záchvatům. Ve vzácných případech je konzumace xylitolu u psů spojena s akutním selháním ledvin a se selháním srážení krve (koagulopatií).
(kvas)