Wasabi

Wasabi (Wasabia japonica  nebo Eutrema japonica) se překládá do češtiny jako japonský zelený křen. Roste u břehů japonských horských řek nebo se pěstuje – nejlépe na polích zatopených vodou. Produkce je poměrně nákladná. Existují různé druhy této brukvovité rostliny. Používá se kořen (výjimečně i listy jako salát). Vyznačuje se velmi ostrou chutí, ale liší se od běžného křenu. Dodává se na trh čerstvý, v sušené formě (prášek) nebo jako pasta. Je běžnou složkou japonských pokrmů včetně sushi, kde působí jako konzervant tepelně neupravených ryb (proti bakteriím) a neutralizuje rybí chuť. Wasabi přichází do módy i při produkci západních potravin. Používá se do omáček, snacků, zákusků, a trvanlivého pečiva a např. i k ochucení sýrů nebo cidru.
Vyznačuje se antibakteriálními, protizánětlivými, antiastmatickými, antioxidačními a snad i antikancerogenními účinky a pomáhá stimulovat žaludek. V čerstvém stavu je bohatým zdrojem vitaminu C, jinak také vitaminu B6, hořčíku a vápníku.
Wasabi je velmi drahý, a tak bývá často napodobován. (sk)
 
 
 
 

Související články z portálu Bezpečnosti potravin